Hackathon Girona 2015

Ahir vaig participar al Hackathon Girona. Era la primera vegada que participava en un esdeveniment d’aquest tipus, i em va fer il·lusió fer-ho a Girona, el meu nou lloc de residència, i amb un projecte molt interessant, Wallyjobs.

logo_wally_blanco

La proposta de projecte era una plataforma de recerca de feina que funcionès a partir de recomanacions i amistats comunes a Facebook. Per entendre’ns, el boca a boca de tota la vida traslladat a la xarxa:

La Maria té un taller de fusteria i necessita una ajudant per gestionar comandes: segurament entre els seus cercles d’amistats hi ha gent que busca feina, i ja sabem que la coneixença sempre ha estat un factor clau per trobar feina.

La jornada

La jornada de treball fou llarga. Per alguns començà ja el divendres, en la reunió de preparació, i per altres, com jo, fou el dissabte de 8h del matí fins quarts d’una de la matinada. Un munt d’hores que, curiosament, no se’m van fer gens llargues, ja que l’ambient era distès, teníem bona teca i beure (sortidor de cervesa inclòs!) i l’objectiu principal era passar-ho bé i fer alguna cosa entre totes.

La meva tasca

He de reconèixer que la teconologia escollida per desenvolupar el projecte no era santa de la meva devoció. Per l’aplicació web es va escollir Code Igniter, un framework de PHP amb una llarga trajectòria però també una mica desfassat. Si bé la darrera versió, la 3, inclou millores significatives com la incorporació de Tests, l’equip corresponent va decidir tirar pel dret. Això es va notar en el resultat final, en què alguns dels processos fonamentals estaven trencats. Però el meu paper en aquest equip fou minúscul, i tan sols al final de la jornada, per donar-hi un cop de mà.

La meva tasca principal fou construir una petita API REST per a ús de les apps iOS i Android, així com pel procès de recomanació de candidat. Novament, la tecnologia escollida tampoc hauria estat la que jo hauria preferit, però, en aquest cas, el microframework Slim de PHP va resultar ser una eina prou satisfactòria per desenvolupar-la, junt amb l’ORM PHP ActiveRecord, sense la qual hauríem mort havent d’escriure SQL a pèl.

L’aprenentatge

Vaig aprendre prou coses, i no totes necessàriament de tipus tècnic.

Per una banda, en Rubén González i l’Àlex Toro em van ensenynar a configurar un localhost local sense necessitat d’utilitzar tecnologies com MAMP. L’Àlex també m’ensenyà els bàsics per fer l’API amb Slim.

Una cosa que em va agradar aprendre, tot i que reconec que encara no acabo d’entendre del tot com funciona a causa de la meva total incomprensió de les matemàtiques, fou com fer un recurs que et llista les ofertes de feina en un radi de 25km. Els programadors que tenia al voltant van quedar flipats quan els vaig dir que no tenia ni puta idea de què merdes és un sinus i un cosinus o no sé quina puta merda. Les mates mai han estat el meu fort. Però bé, StackOverflow mediante, ho vaig fer.

Un altre aprenentatge, tot i que més aviat per la via de la confirmació, és la importància de les eines que utilitzem i, sobre tot, dels processos guiats per tests. Parlant amb companys vaig confirmar que, malauradament, el desenvolupament guiat per tests no té molta implantació a casa nostra, i que és un terreny en el que encara cal treballar molt.

Les sensacions

Va ser una jornada molt agradable, i no dubtaré a repetir un altre any. Això sí, intentaré no perdrem la jornada de preparació, i aviam si puc enxufar-hi una mica de Ruby i TDD ;-)

March 29, 2015