Jo no tinc formació. I què?

Aquesta darrers dies, el Círculo d’Empresarios ha demanat que es rebaixi el sou mínim a les persones sense formació, al·legant un “tracte desigual a la formació desigual”. Deixant a banda per una estona les meues arrels sindicalistes, i deixant a banda, també per un moment, la precarització creixent a la que s’empeny a les treballadores d’aquest país, és evident que aquesta gent viu atrapada en un vell model, una vella idea de la formació i del treball, en què els estudis i les titulacions oficials establien una clara demarcació entre treballadors qualificats i no-qualificats (dos termes, per altra banda, gens feliços).

Bé, ho dic sense vergonya: segons aquesta concepció, jo no tinc formació. Vaig deixar els estudis a COU (és a dir, no tinc ni la secundària acabada); als 25 anys vaig entrar a la universitat a fer Filosofia, amb mitjana de 3.1 (3 és Excel·lent, 4 Matrícula) , però vaig deixar-ho estar a l’últim curs per ser pare. Pel camí, m’he anat formant de manera autodidacta en desenvolupament web, i d’això visc. Sabeu quin és el problema? Que el 95% de desenvolupadors del planeta som autodidactes, perquè el que nosaltres fem encara no hi ha universitat al món que ho ensenyi, perquè ens agradi o no, la universitat no és el lloc on formar-se professionalment, tan sols és l’espai on anem els que tenim ganes de seguir estudiant una mica més perquè mira, fa gràcia. Això, o el lloc on van els que necessiten la signatura del Rei sobre una cartulina de 200€ per poder accedir a un lloc de treball.

Cada cop és més evident que la distància entre la formació (els títols, de fet) i la qualificació professional no es correspon. A no ser, és clar, que el CE pensi que el que ha de justificar el sou són els títols, més que no pas el valor del treball. I ja dit de passada, “el valor del treball” és poc més que flatus vocis, perquè en un país on la gent és tan marrana, el valor del treball d’un escombriaire hauria de ser més alt que, per exemple, el de director comercial d’un banc (una feina, per altra banda, que qualsevol escombriaire podria fer).

April 25, 2014